מחשבות מסלול מחדש: עשו רילוקיישן וצלחו כדי לספר

חן שחם (41) עובדת כ-8 שנים בחברת NAYA טכנולוגיות ושימשה כסמנכ"לית משאבי אנוש. החברה מספקת שירותי ייעוץ בעולמות ה- Database, Big Data & Cloud. לפני שנתיים, נפתח סניף של החברה בסיליקון וואלי בקליפורניה, כך הגיעה ההזדמנות לבחון אתגרים חדשים. "הרעיון לרילוקיישן היה הדדי, הסכמנו שהמטרה היא להצטרף לפעילות החברה בארה"ב ולעזור בקידומה. אני משמשת כיום כדירקטורית בפעילות החברה בארה"ב, בנוסף לפעילויות HR. יש לי גם אתגרים ואפיקים חדשים בפיתוח עסקי כמו לבנות קשרים עם לקוחות חדשים, ועבודה מול השותפים שלנו". חן נשואה לאביב מזה 17 שנים ולהם שני בנים: עמית (12) ורותם (8). לפני חמישה חודשים עשתה המשפחה את המעבר לארה"ב. אביב, שעובד כמהנדס מחשבים באינטל תקופה ארוכה, תמך במעבר המשפחתי. אמנם חן היא האישה היחידה משכבת ההנהלה, שעשתה רילוקיישן בחברה, אבל לדבריה אין כאן "אישיו" מגדרי. "ההצעה הגיעה בגלל היכולות וההיכרות העמוקה שלי עם המערכת ועם האנשים. האפשרות הזו לקחת מישהו שמכיר היטב את הפעילות בשכבת ההנהלה, ומוכן לעשות את הצעד הזה, היה מצב של WIN WIN לשני הצדדים. ב"נאיה טכנולוגיות" רוב שכבת ההנהלה היא נשית, כולן נשים חזקות, חכמות ומצליחות, שמנהלות פעילות ודוחפות דברים קדימה. אין הבדל מבחינתנו אם מדובר בגבר או אישה".

מה הסיבה לדעתך שלרוב לא מציעים לנשים רילוקיישן?

"רוב האנשים שעושים רילוקיישן הם טכנולוגיים, והעולם הזה עדיין נשלט ברובו על ידי הגברים. אבל חשוב להבין שזה לא משהו שחקוק בסלע. לאחרונה התפרסמה כתבה, שחצי מההנהלה הבכירה בגוגל היא נשים. אמנם יש לנו עוד דרך לעבור, אבל אין ספק שאנחנו על המסלול הנכון. נשים מביאות איתן איכויות אחרות, הדינאמיקה משתנה ברגע שאישה נכנסת למעגל שכולו גברי, והשינוי הוא רק לטובה. החשיבה ונקודת המבט שלנו שונות, והאופן בו נעשה מהלך תלוי באופן שבו נציג אותו, כל עוד אנחנו מגיעות מוכנות, מקצועיות ועם ביטחון עצמי. אני מרגישה שאני מצליחה להביא את הטון והדרך שלי, ונהנית מהעובדה שיש לי מקום לגדול ולצמוח".

הקוריוז הבא מתמצת את ההנחות המוקדמות של הסביבה לגבי הנושא המגדרי ברילוקיישן:

חן מספרת כי במהלך קבלת הוויזה בשגרירות ארה"ב, בשלב הראיון, המראיינת פנתה ראשית לבן זוגה של חן, בהנחה שהרילוקיישן הוא בעקבות עבודתו. "היא התנצלה כשהבינה שטעתה. בסופו של דבר, רוב הגברים הם אלה שעוברים, והאישה והילדים מצטרפים. יש בארה"ב הרבה נשים ישראליות שהגיעו עם הבעל אבל התברגו בהצלחה בשוק העבודה, גם בתפקידים בכירים", מוסיפה חן.

מה האתגרים הייחודיים לנשים ברילוקיישן?

"נשים צריכות להבין שכשהן אלה שעושות את הרילוקיישן זה אומר שעכשיו הן מעבירות את האחריות על הבית לבן הזוג. בעלי הכיר את כל ההורים של הילדים בכיתה של הבן שלי, ואני הייתי מגיעה מדי פעם ולא מכירה אף אחד, זאת תחושה שלא הכרתי בארץ, תמיד הייתי בעניינים וידעתי בדיוק מה קורה. האחריות על הבית, קניות, סידורים, הפיזור והאיסוף מבית הספר, בישול ארוחות הצהריים, העזרה בשיעורים, ההסעות לחוגים… פתאום הבנתי שיצאתי מה״לופ״, אביב ניהל את הכל.

האתגר הנוסף היה להתמודד עם תהליך הקליטה של כל המשפחה תוך כדי זה שאני עובדת, למרות שהייתה לי תמיכה מלאה ממקום העבודה שלי, זה לא היה פשוט, נאלצתי להתמודד עם ארץ חדשה, תרבות חדשה, מנהגים וסטנדרטים אחרים, שפה חדשה, מערכת חינוך חדשה, בירוקרטיה, וכל זה תוך כדי שאני עובדת ומנסה להבין את הכל", אומרת חן ומוסיפה טיפ קטן לנשים שעושות רילוקיישן: "כמובן שיש להכין את המשפחה למעבר ולדבר על הנושא מבעוד מועד, אבל גם להתכונן למה שיהיה אחרי המעבר: להסביר שאבא יהיה זה שיהיה שם איתם בתהליכי ההסתגלות וההתאקלמות, ייקח ויחזיר מבתי הספר והחוגים, יעשה איתם שיעורים ויקבע מפגשים עם חברים".

"נשים מביאות איתן איכויות אחרות, הדינאמיקה משתנה ברגע שאישה נכנסת למעגל שכולו גברי, והשינוי הוא רק לטובה". בתמונה: חן שחם ומשפחתה

 

יש פחות נשים בעמדות מובילות בהייטק

רוית דנינו (43) קיבלה הצעה לפני 5 שנים לעשות רילוקיישן לארה"ב. כיום היא עובדת כ- VP Product בסטארט אפ הישראלי Totango, אשר פיתח מערכת המסייעת לארגונים לנטר התנהגות לקוחות ולחזות נטישה, או בקיצור: חברה ל-Customer Success. לרילוקיישן היא הגיעה בכלל דרך חברת HP, מאז עברה למרקטו ומשם לטוטנגו. רוית נשואה ואימא לשני ילדים, וזו השנה החמישית שלהם בעמק הסיליקון בארה"ב.

"הייתי מנהלת מוצר של HP בישראל, ועל מנת להתפתח בתפקיד, דבר שאותו מאוד רציתי, הייתי צריכה להיות קרובה לשוק האמריקאי", אומרת רוית ומספרת שבן זוגה, עצמאי בתחום הנדל"ן, המשיך לקיים את העסק שלו בארץ, ופיתח גם עסק מקומי בארה"ב. "זו חוויה משפחתית מיוחדת, ובן זוגי תמך בעניין. אם הרצון למעבר לא מגיע משני הצדדים זה לא יצליח. הילדים שלי שעולים היום כבר לכיתה י' ו-ה', מאושרים וטוב להם כאן".

מהי הסיבה שלא מציעים להרבה נשים לנסוע לרילוקיישן?

"אני לא בטוחה שלא מציעים. אם יש נשים בעמדות מובילות בחברות, לא יציעו להן פחות מאשר לגברים. אבל יש פחות נשים בעמדות מובילות בהייטק, והעובדה הזו יוצרת את המציאות הנוכחית. לפני 5 שנים עברה יחד איתי עובדת נוספת, אבל רוב האנשים שהגיעו לרילוקיישן היו גברים. עם זאת, היום מתחילים לראות בנוף מעט יותר מעברי רילוקיישן בעקבות עבודתה של האישה".

רוית מבינה שהיא נמצאת בעמדה אחרת לעומת רוב הנשים שמתגוררות כיום בעמק הסיליקון. "אני מאמינה שהמציאות צריכה להיות אחרת, ולא מנסה להיתמם. תמיד יש בנות זוג לגברים שעשו רילוקיישן, שפחות מצליחות להשתלב. יש צד מניע וצד נגרר, והצד הנגרר לא תמיד מוצא את עצמו גם אם הסביבה מאוד תומכת".

גם עם סביבה מאוד תומכת, לא תמיד הצד הנגרר מצליח להשתלב ולמצוא את עצמו. (תמונה: Unsplash)

 

אז איך נרחיב את המעגל הנשי ברילוקיישן?

1. נסי ליצור או לזהות הזדמנות, להיות שם כשזה קורה ולהדגיש שהכישורים הייחודיים לך, יוכלו לתת ערך עבור החברה בחו״ל.
2. אל תחששי להיות זו שעושה את הצעד הראשון, נוטלת יוזמה ומציעה עצמך לרילוקיישן, זו תהיה הנכחה של היכולות שתביאי איתך לפעילות בחו״ל.
3. אל תפחדי להגיד שאת מחפשת התפתחות מקצועית או ניהולית (אנחנו בעד!).
4. היי ממוקדת. ראשית החליטי מה את רוצה להשיג בתפקיד ובמקום החדש, ואמרי זאת בגלוי.
5. האמיני בעצמך. כאשר עוברים לארץ אחרת, ולתרבות שונה, מרגישים לפעמים שייקח זמן רב עד שמצליחים להזיז דברים. היפטרי מהפרדיגמה הזו, ויפה שעה אחת קודם. תתפלאי אבל הידע, הניסיון ומה שיש לך להציע הוא מזוודה שלמה של כלים שיכולים לעבוד בכל מקום בעולם.

אז כן, ישנן יותר נשים היום בהייטק, גם בעמדות בכירות, אבל תמונת המצב ב-2017 היא שלרוב נשים עושות רילוקיישן בעיקר על תקן "אשתו של". עוד נכונו לנו שינויים ומהפכות רבות שיביאו את המצב לאיזון הנכון והבריא, אבל בינינו, אתן (או אתם) שקוראות את הכתבה, המהפכה כבר כאן!


מחפשים ייעוץ מקצועי לניהול שינויים? צרו איתנו קשר!

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Open chat
1
AL Consultants Whatsapp
רוצה לדבר איתנו? אנחנו פה
ימים א'-ה' 08:30-18:30