כל ההתחלות קשות?

השנה החדשה הביאה אותי לחשוב על התחלות. "שנה הלכה ושנה באה", כתב המשורר, ונדמה שלשנה עצמה קל להתחיל בכל פעם מחדש, אבל לנו האנשים, ההתחלות קשות. קשה לנו להתחיל לעשות ספורט, לעשות דיאטה ולרדת במשקל. קשה לנו להתחיל משימה חשובה, להקים עסק חדש ואפילו להתחיל לבנות קשר חברתי. 

אבל מה כל כך קשה? למשל, מהו החלק הקשה ביותר ביישום ההחלטה הדרמטית של "להתחיל לעשות ספורט"? העלייה על ההליכון או התחלת האימון? כנראה שלא. השלב הקשה ביותר מסתבר הוא לפנות את הזמן לפעילות הספורטיבית, ללבוש נעלי ספורט ולקשור את השרוכים ולבסוף להישאר נאמנים לתוכנית האימונים. השלב הקשה ביותר הוא שלב ההחלטה.

קובית שוקולד עכשיו או שתיים אחר כך?

העיסוק בקשיי ההתחלה חשוב מאחר והם מעכבים אותנו מלהשיג את היעדים שהצבנו לעצמנו. הקושי להתחיל מייצר פחדים שמולידים תירוצים מעכבים. כשאני עובדת עם עובדים וארגונים, אני מגלה פעמים רבות שהחלטות רציונלית בנוגע לקביעת יעד או מטרה, משתנים בשל קשיי התחלה שהם בעיקר אמוציונליים. ההחלטות שלנו גם משתנות בהתאם לשאלה: עוד כמה זמן נצטרך לבצע את אותה החלטה? למשל, יהיה קל לנו יותר להחליט שבעוד חצי שנה נפתח בדיאטה, מאשר להתחייב לפתוח בדיאטה כבר מחר.

הנטייה לדחות התחלות קשות מזכירה לי ניסוי מעניין ומפורסם שנערך בגרסאות שונות. פנו לכמה אנשים ושאלו אותם מה הם יעדיפו? קוביית שוקולד עכשיו או שתי קוביות בעוד שעתיים? לניסוי זה היו מספר גרסאות וגיל המשתתפים בו היה מגוון, ולמרות זאת, רובם העדיפו קובייה אחת עכשיו, מאשר קובייה בעוד שעתיים. כלומר, רובם העדיפו סיפוק צרכים מידי מאשר תוצאה מניבה בטווח הרחוק. זו גם הסיבה שככל שמשימה מתקרבת, לנו יש נטייה להציב אינטרסים אישיים מידיים ולהעדיף אותם על פני ההתחלה שדורש פרויקט ארוך טווח.

אז מה יכול לעזור לכם להתחיל בקלות פרויקטים חשובים וארוכי טווח שאתם מבקשים לקדם בשנה הקרובה? ריכזנו עבורכם כמה טיפים להתחלות קלות יותר.

  1. שותפות- צרו שותפות במשימה

במשימות קשות או מאתגרות במיוחד עבורכם, כאלה שאתם יודעים שכשיגיע הרגע, תבטלו או תדחו, צרו שותפות. כלומר, דאגו שלאדם נוסף תהיה חשובה העמידה במשימה. במידה ולא מצאתם כזה, ברגע הדילמה אם לדחות או להתחיל, ספרו על הדילמה באופן פומבי והתייעצו עם אנשים אשר דעתם חשובה לכם.

  1. נטרול – נטרלו גורמים מעכבים

גורמים כאלה יכולים להיות למשל עיתוי לא נכון, כמו להחליט שאת הדיאטה הבאה מתחילים לפני החגים. הם יכולים להיות גם משימות קשות ולא ריאליות, למשל בניית מצגת חשובה המבוססת על טבלאות אקסל מורכבות בהם אתם לא שולטים.

  1. הפרדת רשויות – ודאו שההחלטה עומדת בפני עצמה

כשאתם מקבלים החלטה ודאו שהיא אינה מושפעת מגורמים חיצוניים. למשל אם החלטתם כי "באוקטובר חוזרים לפעילות ספורטיבית", אל תתנו את קיומה בגורמים אחרים כמו למשל רק אם יתחיל מזג אויר טוב יותר או אם לא יהיה לי עומס בעבודה. ככל שההחלטה תעמוד בפני עצמה, יהיה נוח יותר לבצע אותה הלכה למעשה.

  1. חבל על הזמן – עמדו בהחלטות בזמנים שהצבתם

הכירו בכך שככל שקרב רגע ביצוע המטרה יש לנו נטייה לקדם אינטרסים אישיים ומיידיים על פני מטרות ארוכות טווח. הכניסו ידיעה זו למערכת השיקולים בקבלת ההחלטות וייתכן וידיעה זו תסייע בקידום הביצוע באופן ראציונאלי.

  1. דד ליין deadline – קבעו תאריכי יעד נוקשים

לא רבים יודעים זאת אבל דד ליין הוא מושג שמקורו במלחמת האזרחים האמריקנית. צבאות הדרום והצפון ששבו לוחמים רבים, לא יכלו להקים מחנות מאובטחים לשמירה על השבויים. לכן הם ריכזו אותם וציירו סביבם קו, אותו כינו .DEADLINE כלומר: קו המוות. כל שבוי שהעז לחצות קו זה, דינו מוות בירייה ממגדלי השמירה שהוצבו מסביב לקו. התייחסו לקביעתכם כאל דד-ליין נוקשה שאסור לעבור. כל סטייה ממנה תביא לעיכוב והפסד גדול מבחינתכם.

  1. שיטתיות – פעלו בשיטה סדורה וברורה

מהפכות לא מתחוללות ביום אחד. אם החלטתם למשל שמעתה הארגון שלכם יפעיל נהלי בקרה ודיווח, לא תוכלו לעשות זאת בעוד רבעון אם לא תעשו צעדים מקדמים לכך במהלך פרק זמן זה. מה שיעזור לכם לעמוד בהחלטה שהתקבלה מבעוד מועד הוא התנהגות עקבית ומקדמת לקראת המטרה, מרגע קבלתה.

  1. הקשר חיובי – קשרו את ההחלטה עם תוצאות חיוביות ורצויות.

ההחלטה, להתחיל להקפיד על שעות עבודה עם העובדים, עלולה למשל להיקשר באופן שלילי למאבקי כוח, שינוי בסטטוס הניהולי ואפילו הפסד של זמן ואנרגיה. באותה מידה החלטה זו יכולה להיקשר ליציבות ארגונית, תפוקה גבוהה יותר ותיאום ציפיות ברור עם העובדים. בדקו מהן התוצאות החיוביות של כל החלטה ובצעו אותה לאורן.

את ההחלטה כבר קיבלתם? כעת כל שנותר הוא לצאת לדרך, בהצלחה!

שתהיה שנה חדשה נהדרת ופורייה

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Open chat
1
AL Consultants Whatsapp
רוצה לדבר איתנו? אנחנו פה
ימים א'-ה' 08:30-18:30