מנהיגות במשבר – להשיט את הספינה המטלטלת

"מנכ"לים צריכים לספר לעובדים שלהם את האמת". כך טוען בן הורוביץ, יזם מצליח ומייסד אחת מקרנות הון הסיכון הידועות בעולם. בספרו "קשה אך אפשרי" הוא מספר שכמנכ"ל צעיר הרגיש לחץ רב שהקשה עליו להתמודד עם הפסדים כספיים. הוא חשב שאם יעביר את תמונת המצב העגומה לעובדיו רק יחמיר את המצב. במקום זה, הוא הקפיד לשדר טון חיובי ואופטימי והאמין שכך הוא מכוון את עובדיו אל עבר ההצלחה. "טעיתי בגדול", הוא כותב "העובדים רואים שהמציאות מורכבת יותר מכפי שתיארתי אותה. ולא זו בלבד שהם ראו במו עיניהם שהעולם לא ורוד כמו שתיארתי אותו עד כה. הם נאלצו לשמוע אותי מזבל להם בשכל בכל ישיבה. איך עשיתי טעות כזו?"

4929145358_7ca7cc41ed_mבכתבה: "סטארטאפ במשבר – לייצב את הספינה בשעת סערה" דנו בחשיבות שבהעברת הבשורה לעובדים, גם אם היא קשה, ונתנו טיפים אופרטיביים לאיך לעשות זאת ואיך לצמצם את אי הוודאות בקרב העובדים במצבי משבר ושינוי. למה אני מזכירה את כל זה עכשיו? בגלל הסיפור של לינקדאין.

לאחרונה מניית לינקדאין התרסקה ואיבדה 44% מהשווי שלה בוולסטריט ביום אחד. החברה איבדה 11 מילארד דולר משוויה ביום אחד. זו הייתה הצניחה החדה ביותר מאז הונפקה החברה ב- 2011.

לא קל לעבוד בחברה שביום אחד המנייה שלה מתרסקת. בעקבות ההתרסקות החדה, לפחות 40 חברות ייעוץ מובילות ובתי השקעות חתכו את מחיר היעד של המנייה בכמעט חצי. שלושה בנקים בוול סטריט הורידו את המלצתם למניה מ"קנה" ל"החזק" והמוני פרסומים וכתבות פורסמו על העתיד הלא ברור של החברה ועל האכזבות ממכירות. ביום אחד האמונה והמחוייבות של העבודים לחברה היו עלולות להתערער.

אנחנו אותה חברה

תמונה1

ומה שבאמת מדהים וראוי לציון בכל המשבר הזה, זו ההתמודדות של מנכ"ל החברה, ג'ף ויינר. ויינר, שוודאי הופתע ונלחץ לא מעט מהמצב, יכל להסתגר בחדרי ישיבות עם מיטב היועצים ולחשוב מה לעשות, הוא יכל לכנס ישיבת דירקטוריון ולהגן על עצמו והוא גם יכל לחפש אשמים ולטעון שה- CFO לא ניתח את ההכנסות הצפויות כראוי. אבל הוא לא עשה את כל זה. הוא כינס את עובדי החברה (על כל 9,200 עובדיה ברחבי העולם) ודיבר אליהם. ואלו עיקרי הדברים שאמר:

"אנחנו אותה חברה שהיינו יום לפני פרסום הרווחים, אני אותו מנכ"ל שהייתי יום לפני פרסום הרווחים. אתם אותו צוות שהייתם יום לפני פרסום הרווחים. ויותר מכך…" הוא המשיך "יש לנו את אותה מטרה, חזון וייעוד בנוגע ליכולות שלנו לייצר הזדמנויות תעסוקתיות. שום דבר מזה לא השתנה".

מה שכן שהשתנה לפי ויינר זה עולם התעסוקה. על פי דו"ח הכלכלה העולמי שוייזר מצטט בדבריו הוא אומר שעד שנת 2020, 5 מיליון עבודות (Jobs) ייעלמו מהעולם בעקבות שינויים והתפתחויות טכנולוגיות ו-2 מיליון עבודות חדשות יווצרו. "וזה בדיוק מה שהפלטפורמה שלנו יודעת לעשות… אין אף חברה בעולם שנמצאת במקום טוב יותר לעזור לאנשים… לנווט בחוסר וודאות הזה ולמצוא עבודות".

הוא סיים את דבריו באומרו "יש לנו תוכנית פעולה, והיא התוכנית הטובה ביותר שהיתה לנו ב- 7 שנים מאז שאני בחברה". הוא המשיך ופירט מה מיוחד בתוכנית ואמר שאם יבצעו אותה השווי שלהם כבר יתקן את עצמו.

וייזר עשה מספר דברים שהצילו את אמון העובדים וייצבו את הספינה:

הוא לא חיכה ולא התמהמה

מייד לאחר היום השחור בבורסה, הוא כינס את העובדים להגיד להם את דבריו. הוא הבין שהטיימיניג המיידי חשוב מאד ועוזר לצמצם את תחושת אי הוודאות והפאניקה ששוררת אצל העובדים. אם לפני הנאום שיחת המסדרון היתה "וואי, זה נוראי, מה נעשה? מה יהיה עתיד החברה? אולי כדאי שנחפש עבודה…" לאחר הנאום שיחת המסדרון תהיה: "וואי, ג'ף הזה מדהים. אני מאמין בדרך שלו ושל החברה. יהיה בסדר ונעבור את זה"

הוא דיבר בשקיפות וכנות

במקום לזלזל בחשיבות ירידת המנייה ולהגיד שהמשקיעים לא יודעים כלום (כמו שמנכ"לים רבים עושים בזמנים כאלו), וייזר דיבר באופן גלוי ופתוח ואמר קבל עם ועדה 'זה מה שקורה עכשיו… זה המצב שלנו'. העובדה שלא הסתגר ונעלם בעת משבר מקנה ביטחון בקרב העובדים ומעלה את תחושת האמון בו. ניכר שדבריו נאמרו בכנות ושבאמת אכפת לו. קל לעובדים לזהות זאת ולהתחבר למנכ"ל שהוא אמיתי ומדבר בגובה העיניים, מאשר מנכ"ל מתנשא או שמדבר סחור-סחור.

הוא דיבר בסמכותיות

או כמו שאומרים 'זה לא מה שאתה אומר, זה איך שאתה אומר את זה…' כך שגם בלי להתייחס לתוכן הדברים, אלא רק לשפת הגוף, טון הדיבר והאינטונציה, וייזר עשה עבודה נפלאה. הוא דיבר באופן ברור, רגוע ומשרה ביטחון. הוא הלך על הבמה בנעימות והסתכל לקהל בעיניים. באמצעות אלו, המסר שלו עבר בצורה הרבה יותר משכנעת ואמינה.

הוא נתן אופק עתידי

תמונה2אז זה נכון שהמצב עכשיו קשה והחברה איבדה הרבה כסף, אבל וייזר ניצל את ההזדמנות וסיפר שיש להם תוכנית נהדרת שביצוע נכון שלה יוביל אותם להצלחה. כלומר, הוא נתן לעובדים שלו תקווה. הנקודה הזו חשובה מאד כי היא מלכדת את העובדים סביב החזון והחזון הוא קריטי להצלחת החברה (מוזמנים לקרוא על חשיבות החזון עוד בכתבה: תרבות ארגונית ברורה? צפו לעובדים מרוצים)

כל זה חשוב כי מנהיגות אמיתית לא נמדדת כאשר הכל ורוד, החברה מצליחה והרווחים עולים. מנהיגות אמיתית נמדדת כאשר יש משבר, קושי ואי וודאות. ודווקא בזמנים האלו חשוב לעצור ולשאול "איזה סוג מנהיג אני רוצה להיות?". ואם החלטת שאתה רוצה להיות מנהיג אפקטיבי ומוצלח, יישום של התפיסה הנ"ל יכול בהחלט לעזור.

 

אנו מקיימות סדנאות פיתוח מנהלים מותאמות לכל ארגון באופן ייחודי, וכן סדנאות מנטורינג להנהלה בכירה.

מעוניינים להתאים תהליך למנהלים בארגון שלכם? צרו עמנו קשר >>

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email
Open chat
1
AL Consultants Whatsapp
רוצה לדבר איתנו? אנחנו פה
ימים א'-ה' 08:30-18:30